Handleiding: een back-up maken in WordPress of Blogger
Heb jij een eigen blog? Hoe zit het eigenlijk met je back-up? Als je met WordPress werkt, is de kans groot dat je wel één of andere plug-in hebt draaien die dat voor je doet. Gebruik je Blogger, dan moet je de back-ups handmatig maken. Welke van de twee het ook is, het is sowieso een goed idee om even te controleren of alles nog goed werkt en ingesteld is. Mocht je nog nooit een back-up-plug-in geïnstalleerd/ingesteld hebben of nog nooit een back-up gemaakt hebben, lees dan verder. Ik leg het stap-voor-stap uit, zowel voor het blogsysteem WordPress als Blogger.
Dit is voornamelijk een post voor andere bloggers, maar mocht je geen blog of website hebben, dan hoop ik toch dat dit bericht je tot actie aan kan zetten. Back-ups zijn natuurlijk voor iedereen belangrijk. Wanneer heb jij voor het laatst al die leuke foto’s van je telefoon overgezet? Of een reservekopie gemaakt van de foto’s, en andere belangrijke bestanden, op je computer? De meeste mensen maken niet vaak genoeg back-ups. Daarom spoor ik je aan om nú een back-up te gaan maken, geen smoesjes 😉 Heb je op dit moment echt geen tijd, schrijf het dan op de kalender of in je agenda. En gelijk voor volgende maand. Maak er een gewoonte van. Als het dan een keer misgaat, zul je me dankbaar zijn. Dan ga ik nu verder voor de bloggers 😉
Bestanden en database
Een back-up van je blog of website bestaat vaak uit meerdere delen; de database en bestanden. In de database staat eigenlijk alleen tekst. Dus hier worden je posts, reacties en tags in op geslagen. Maar je blog bestaat niet alleen uit tekst; er zijn ook nog allerlei bestanden aan verbonden; zoals bijvoorbeeld afbeeldingen en PDF’s. Ook voor je thema zijn bestanden nodig. De reservekopie maken bestaat dus vaak uit meerdere onderdelen. En het maakt nogal wat uit of je Blogger of WordPress gebruikt. Hieronder leg ik de verschillende stappen om een back-up te maken van deze twee blogsystemen uit.
Back-up maken in WordPress
Handmatig – FTP en Database
Zoals eerder gezegd kun je in WordPress automatisch een back-up laten maken via een plugin. Daarover onder het volgende kopje meer. Maar ook in WordPress kun je handmatig een back-up maken. De bestandsback-up (afbeeldingen, thema’s, plugins, etc.) doe je dan via FTP. Log in met een FTP-programma, bijvoorbeeld Filezilla en zoek de map met de bestanden van de website (dit is meestal ‘www’ of ‘public_html’). Vervolgens kopieer je alle bestanden die hierin staan naar de computer en/of een harde schijf. Een kopie van de database kun je ook handmatig maken, door in te loggen op de server met de gegevens van de hostingpartij. Maar het is veel makkelijker om het maken van een back-up automatisch te laten doen. Bovendien kun je het dan ook niet vergeten.
Automatisch – Updraft installeren
Hier beschrijf ik hoe je de plug-in Updraft installeert. Er zijn natuurlijk nog vele andere back-up-plug-ins. Ik heb gekozen voor Updraft, omdat deze een back-up maakt van zowel je bestanden als de database.
1. Ga in je WordPress-dashboard naar ‘Plugins’ en druk daar op ‘Nieuwe plugin’.
2. Typ dan in het zoekscherm ‘Updraft’ en druk op enter. Je hebt de nieuwste versie nodig; kijk even wanneer de plugin voor het laatst is bijgewerkt en of deze compatible is met jouw huidige versie van WordPress. Waarschijnlijk heet de plugin ‘UpdraftPlus WordPress Backup Plugin’. Klik op de knop met de tekst ‘Nu installeren’.
3. Als het goed is, verschijnt na een tijdje een pagina met de melding dat de plug-in succesvol geïnstalleerd is. Op deze pagina vind je ook een link “Plugin activeren”. Klik hier op.
4. Nu kom je weer terug op de pagina met plug-ins en staat de zojuist geïnstalleerde plug-in er als het goed is tussen. Nu moet je nog het een en ander instellen. Zoek ‘UpdraftPlus – Backup/Restore’ op in de lijst en klik op ‘Settings’.
5. Op het eerste tabblad ‘ Current Status’ kun je handmatig een back-up maken via de blauwe knop ‘Backup Now’ (dit moet je altijd doen voordat je een update gaat uitvoeren of andere aanpassingen aan je site gaat doen) en hier vind je ook de knop om een back-up terug te zetten (‘Restore’).
6. De eerste keer moet je de standaardinstellingen aanpassen. Klik hiervoor op het tabblad ‘Settings’. Zoals hierboven uitgelegd, dien je een back-up te maken van de bestanden en van de database. Op het tabblad ‘Settings’ kun je aangeven om de hoeveel tijd er een back-up gemaakt moet worden en hoeveel geplande back-ups er bewaard moeten worden. Standaard staat dit op handmatig, maar in de dropdown kun je allerlei opties kiezen tussen de 4 uur en maandelijks. Voor de bestandsback-up (Files backup schedule) kies ik ‘Weekly’ en voor de databaseback-up (Database backup schedule) ‘Daily’.
7. Dan het belangrijkste: de back-up moet ergens opgeslagen worden. Als je automatisch een back-up laat maken, dan moet dit ergens online zijn. Updraft biedt diverse opties, waaronder Dropbox, FTP, Google Drive, Microsoft OneDrive en versturen naar een e-mailadres.
Dropbox is het makkelijkst in te stellen. Zorg dat je ingelogd bent bij Dropbox, selecteer de optie ‘Dropbox’ bij ‘Choose your remote storage’ en scroll helemaal naar beneden op om de blauwe knop met de tekst ‘Save Changes’ te klikken.
Bovenaan het scherm verschijnt nu de melding ‘UpdraftPlus notice: Click here to authenticate your Dropbox account (you will not be able to back up to Dropbox without it).’ Klik hierop en geef Updraft toestemming om de back-ups op te slaan door op de blauwe knop met de tekst ‘Toestaan’ te klikken. Er verschijnt nu een oranje scherm. Klik hier op de knop met de tekst ‘Complete setup’.
8. Verder naar beneden op het tabblad ‘Settings’ vind je nog het kopje ‘Email’. Hier kun je een vakje aanvinken. Als je dit doet, dan wordt er een rapport gestuurd naar de sitebeheerder. Op deze manier kun je in de gaten houden of de back-ups goed zijn gegaan.
Eventueel kun je nu een handmatige back-up laten draaien, dan kun je gelijk zien of je het rapport toegestuurd krijgt en weet je of het werkt.
Back-up maken in Blogger
1. Map aanmaken – Om te beginnen maak je een map aan waarin je al je back-up-gegevens kwijt kunt. Het is handig om in de back-up-map, iedere keer dat je een back-up gaat maken, een mapje met de datum van vandaag te maken en daar alle bestanden in te zetten. Zorg dat je ingelogd bent met het juiste account, als je bijvoorbeeld net als ik meerdere accounts hebt.
2. Blog exporten – Om een kopie van de inhoud (dus je berichten, afbeeldingen, tags en reacties) van je blog te maken, kun je Google Takeout gebruiken. Hier kun je overigens niet alleen een archief van je blog en foto’s downloaden, maar van alles services die Google aanbiedt en die je gebruikt. Mocht je op je blog ook downloads, bijvoorbeeld PDF’s, aanbieden en heb je deze opgeslagen in Google Drive, dan kun je hier dus ook een back-up van die bestanden maken.
Ik leg hier liever een andere manier uit, waarbij je een kopie van de database/content (dus de pagina’s, berichten en reacties) via Blogger downloadt en de afbeeldingen, het sjabloon en gadgetcode apart, omdat je dan gelijk kunt zien waar je de bestanden eventueel moet uploaden, mocht het daadwerkelijk fout zijn gegaan. We beginnen met een kopie van de database/content. Om dit te doen ga je in Blogger naar ‘Instellingen’ > ‘Overig’. Daar klik je op ‘Back-up van content maken’ onder het kopje ‘Importeren en back-up maken’.
Dan verschijnt er een pop-up waarin je op de knop met de tekst ‘Opslaan op je computer’ moet drukken.
Bij mij in Chrome begint de download dan direct en komt er een bestand met de naam ‘blog-[datum].xml’ in mijn map met downloads te staan. Dit bestand knip en plak of kopieer je naar de map die je bij stap 1 hebt aangemaakt.
Deze optie gebruik je ook als je je blog wilt overzetten van Blogger naar WordPress, maar dat is een ander verhaal. De optie ‘Content importeren’ gebruik je dus om een back-up terug te zetten.
3. Afbeeldingendownloaden – Ook is het handig om een kopie van alle foto’s en andere afbeeldingen op je blog te maken. Je kunt je foto’s direct downloaden via Google+. Daar ga je naar je profiel en je klikt op ‘Foto’s’. Vervolgens zoek je de map op met de naam van je blog. Helemaal rechts zie je dan een pijltje naar beneden staan en uit de dropdown die verschijnt als je daar op klikt, kies je vervolgens ‘Downloaden’. Alle afbeeldingen die gebruikt worden op je blog, zullen dan in een ZIP-bestand verschijnen in de downloadmap van je browser. Let op: soms zijn er meerdere mappen met afbeeldingen.
Plaats ook deze ZIP in je back-up-map.
4. Sjabloon opslaan – Hoe je blog eruit ziet, staat vastgelegd in het sjabloon. Vooral als je aanpassingen aan je thema hebt gedaan, is het belangrijk om hier een goede back-up van te maken. Maak ook altijd een reservekopie van je sjabloon als je de HTML van het sjabloon gaat bewerken. Dit doe je door naar ‘Sjabloon’ te gaan en vervolgens op de knop ‘Back-up/herstellen’ te klikken.
In de pop-up die vervolgens verschijnt, klik je dan op de oranje knop met de tekst ‘Sjabloon downloaden’. (Onder deze oranje knop staat dus de mogelijkheid om een oud sjabloon te uploaden). De download start weer gelijk en komt terecht in je downloadmap, dus weer even knippen en plakken of kopiëren naar de juiste doelmap. De pop-up kun je gewoon sluiten.
5. Gadgets – Verder zou je nog back-ups kunnen maken van de gadgets op je blog. Hier is geen handige manier voor en het komt er op neer dat je van iedere gadget handmatig de tekst moet kopiëren. Dit zou ik dus alleen doen bij gadgets die niet met een paar klikken in te stellen zijn, bijvoorbeeld een menu met afbeeldingen van categorieën of afbeeldingen naar je social media accounts. Open om hiermee te beginnen kladblok in Windows of de teksteditor bij een Apple-systeem, want je wilt de code van een gadget opslaan als onopgemaakt tekst. Ga dan naar ‘Indeling’ in Blogger.
Hier zoek je de gadget op waar je een back-up van wilt maken. Heb je die gevonden dan klik je op ‘Bewerken’. Er verschijnt een pop-up met daarin het veld ‘Inhoud’. Selecteer alle tekst in dit veld, kopieer het en plak het in kladblok of de teksteditor en sla dit bestand op onder de naam van de gadget in je map met alle andere back-up-bestanden. Doe dit voor alle gadgets waarvoor je dit nodig acht.
Helaas moet je deze stappen handmatig uitvoeren, dus het is aan te bevelen om dit wekelijks of maandelijks te doen. (De gadgets natuurlijk alleen als er iets is veranderd.)
Ik hoop dat dit een beetje duidelijk is, als je nog een vraag hebt, stel hem dan gerust, dan ga ik op zoek naar het antwoord voor je.
Hoe vaak maak jij back-ups?
Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders
Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.
*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables
Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.
Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!
Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:
Let op: krijg je een foutmelding tijdens het inschrijven? Probeer het dan via dit formulier.
Hi! Ik ben Fleur, een 30-en-nog-wat creatieve rockchick uit Utrecht. Ik hou van allerlei creatieve dingen - van hand lettering en LEGO tot haken en retro haar. Lezen, dansen (vooral rock 'n roll) en bakken vind ik ook erg leuk.
Ik heb het op automatisch staan, geen idee hoe vaak dat is?
Tijd om dat uit te zoeken dus 😉 Geef maar een gil in de app als je wilt dat ik je help.
Ik gebruik Filezilla inderdaad. Vroeger heb ik gewoon een WP back up wat ik op dit moment niet eens heb. Maar ik heb wel helpdesk.
Ik zou toch even checken of die helpdesk ook back-ups voor je maakt, zou zonde zijn als het mis gaat.
Super bedankt voor deze handleiding!
Ik deed nog geen back-ups (shame on me)
2 jaar later komt je blog post nog steeds van pas! 🙂
Liefs xoxo
Kimberly