In 2011 deed ik mee aan een speelchallenge en de eerste opdracht was een hut bouwen. Mijn oudste zoon was toen drie jaar en het leek me leuk om over deze challenge te gaan bloggen. Dat was gelijk het begin van deze blog 😊. Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en werd het wel eens tijd voor een update van deze allereerste blogpost, met nieuwe tips en ideeën voor het bouwen van een hut.

Want een hut bouwen is natuurlijk een geweldige activiteit voor kinderen. Ik herinner me dat ik dit zelf als kind ook altijd heel leuk vond om te doen. Mijn specialiteit was het bouwen van paraplu-hutten. Het bouwen van hutten is zowel leuk als educatief. Dit soort creatief spel is heel goed voor kinderen voor het aanleren van probleemoplossende skills en gelijk een motoriek oefening. Daarnaast is een hut vaak ook een goede plek voor doen alsof spel. Lees sneller verder voor veel huttenbouwtips, voor zowel binnen als buiten!Hut bouwen tips voor binnen en buiten

De basis – hut bouwen kinderen

Het bouwen van een hut begint meestal met een eenvoudig idee, maar het kan zich snel ontwikkelen tot een groter project dat zowel kinderen als volwassenen een tijd bezig kan houden. Of je nu een gezellige leeshoek creëert of een geheime uitvalsbasis in de tuin, de basis van hutten bouwen blijft hetzelfde.

Het begint met het kiezen van een fijne plek waar je de hut kunt bouwen. Afhankelijk van het weer kan dit binnen of buiten zijn. Daarna is het tijd om materialen te verzamelen waarmee je de hut kunt bouwen. Denk bijvoorbeeld aan dekens, takken, paraplu’s, knijpers of lijmklemmen, tentje, matrassen, kussen, pallets, etc.

Verder is het handig om na te denken waar de hut voor gebruikt gaat worden. Wordt het een verstopplek waar je je even rustig kun terugtrekken of een huisje als onderdeel van een rollenspel? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Dan is het een kwestie van bouwen. Dit gaat meestal door gewoon uitproberen wat wel of niet werkt. Aan de ene kant moet de hut groot genoeg zijn om in te spelen, maar ook compact genoeg om structuur vast te kunnen houden. Stenen of boeken zijn vaak ook nog handige hulpmiddelen om de boel op z’n plek te houden

Vaak is het bouwen van een hut net zo leuk of soms zelfs nog leuker dan het spelen in de hut.

Terugblik naar de speelchallenge

In 2011 deden wij dus mee aan een speelchallenge en was de eerste opdracht “Bouw een hut”. Iedere dag kreeg ik via de mail een idee om minimaal 15 minuten met je kind te doen. Voor deze uitdaging hebben we de banken opzijgeschoven, dekens, kussens, twee wasrekken, knijpers, een kindermatrasje, gewatteerd boxkleed en speelkleed verzameld en zijn we gaan bouwen. Het was voor het eerst dat Ewan (toen drie jaar oud) zich voor het er echt mee ging bemoeien en helpen. Het werd een supergrote hut voor onze kleine huiskamer in ons oude huis.

Hut bouwen speelgoed

We hebben ook geluncht in de hut en Mack, die toen een half jaar was, heeft zelfs een dutje gedaan in de hut. Van Ewan kreeg ik steeds wat te ‘eten’ dat hij gemaakt hij met zijn speelgoed keukenspullen. Uiteindelijk hebben we ook nog een feestje gevierd in de hut, inclusief tuccies, slingers en een verjaardagslied. We hebben heerlijk samengespeeld en veel langer de vijftien minuten.

hut bouwen speelgoed

Hut bouwen binnen

Als je binnen een hut gaat bouwen heb je diverse opties. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan met dekens en/of lakens op het bed of de bank. Maar je kunt er ook andere voorwerpen bijhalen zoals een speeltentje, kartonnen dozen en paraplu’s.

hut bouwen binnen

Met dekens en/of lakens

Als je een hut gaat bouwen met dekens dan heb je natuurlijk dekens nodig (duh). Je kunt ook lakens, dekbedhoezen of matrashoezen gebruiken.

Daarnaast heb je ook dingen nodig om de dekens vast te maken en hoogte te creëren. Vastzetters kunnen bijvoorbeeld knijpers, lijmklemmen of een stapel boeken zijn. Wasrekken, kasten, stoelen, tafels en banken kunnen je helpen met hoogte. Je kunt ook een touw spannen en hier de dekens aan vast maken/overheen gooien.

Hut bouwen spullen Action 2024

Bij de Action kocht ik in het voorjaar van 2024 deze handige spullen die ideaal zijn voor het bouwen van een hut. Vooral de grote knijpers zijn een aanrader! Kijk op de kampeer/zomer-afdeling.

Iedere hut en ruimte is natuurlijk anders, maar over het algemeen kun je het volgende stappenplan volgen:

  1. Kies een ruimte uit en kijk waar je de dekens hoog en (redelijk) stevig kunt vast maken.
  2. Nadat je de eerste dekens hebt vastgemaakt, ga je door zodat je zo min mogelijk open gaten hebt. Je kunt wel ruimte voor een deur overlaten.
  3. De grond kun je comfortabel maken met kussens en nog meer dekens of eventueel een matrasje.
  4. Vergeet niet om de hut gezelliger en/of functioneler te maken door er spullen naar toe te brengen, zoals bijvoorbeeld eten, speelgoed en boeken. En eventueel een zaklamp of lamp op batterijen.
  5. Het is ook nog leuk om de hut te versieren, bijvoorbeeld met een lichtsnoer op batterijen (denk aan je kerstverlichting) en/of slingers.

Tafelkleed hut

Een snelle en eenvoudige manier om een hut te bouwen is de tafelkleed hut. Je hebt hier zelfs speciale tafelkleed tenten voor; eigenlijk een aangepast tafelkleed met randen tot op de grond inclusief ramen en een deur. Deze kun je kopen of zelf maken als je handig bent met een naaimachine. Maar met dekens en lakens over de eettafel kun je ook een eind komen. Zijn de dekens niet lang genoeg om aan beide kanten tot de grond te komen, dan kun je boeken gebruiken om de dekens op hun plek te houden en aan iedere kant van de tafel een andere deken gebruiken.

Verder gelden dezelfde stappen als hierboven: maak de grond gezellig en zacht met bijvoorbeeld kussens en voeg extra elementen en versiering toe.

Hut bouwen met kartonnen dozen

Ben je bij Ikea geweest voor nieuwe kasten of hebben jullie iets anders groots gekocht? Waarschijnlijk heb je dan nu grote kartonnen dozen in je bezit. Perfect om een coole hut mee te bouwen! Het leuke aan karton is natuurlijk dat je deze hut helemaal naar smaak kunt versieren.

De benodigdheden voor een hut van kartonnen dozen zijn weer net wat anders. Zo kun je bijvoorbeeld tape gebruiken om stukken of dozen aan elkaar te maken. Met een stanleymes of schaar kun je ramen of een deur uit het karton snijden. Het is veiliger om de kinderen dit niet zelf te laten doen. Wat ze wel zelf kunnen doen, is de hut versieren met bijvoorbeeld stiften en/of verf. En voor de rest gelden dezelfde stappen als hierboven beschreven; maak het gezellig met extra elementen.

Nog een tip voor een kartonnen hut: bedenk en bespreek van tevoren hoelang dit bouwwerk mag blijven staan 😉.

Paraplu’s of parasols

Mijn persoonlijke nostalgische favoriet: de paraplu-hut. Zo bouwde ik zelf vroeger altijd hutten namelijk: een aantal grote paraplu’s naast elkaar, met op de grond een dekentje en kussens en ook nog dekens over de plu’s heen om een beter dak en een deur te maken. Simpel maar doeltreffend. Ook een parasol kan prima dienst doen als basis voor een hut.

Op bed of de bank

Een hut op een bed of bank is eigenlijk meer een soort nest, maar kan een leuke afwisseling bij het hutten bouwen zijn. Het is sowieso heel comfortabel. Perfect voor een regenachtige pyjama dag bijvoorbeeld. Je verzamelt gewoon een heleboel dekens en kussens en legt ze zo neer dat je er lekker op kunt liggen. Heerlijk om in te lezen of tv te kijken.

Met hoogslapers kun je natuurlijk ook geweldige hutten bouwen: duw een deken onder het matras of zet een laken vast met klemmen of knijpers. Het voordeel van een hoogslaperhut is dat je vaak lekker veel ruimte hebt.

hoogslaper hut

Hut bouwen buiten

Ook buiten is het bouwen van een hut een leuke activiteit voor kinderen. Wij gaan meestal aan de slag met (speel)tentjes en grote dekens die we vastmaken aan een lange waslijn. En de meeste hutbouwideeën voor binnen kun je ook buiten toepassen. De volgende opties zijn vooral geschikt om buiten een hut te bouwen.

Met takken en twijgen

Buiten in het bos of in je eigen tuin kun je gave hutten bouwen met takken en twijgen. Deze materialen geven je bouwwerk een robuuste en avontuurlijke uitstraling. Begin met het verzamelen van grote, stevige takken voor de basisstructuur. Zorg dat de takken lang genoeg zijn om een frame te vormen. Deze zet je schuin tegen een grote boom aan of tegen elkaar als een soort tipi. Door kleinere twijgen te gebruiken om de gaten te vullen, creëer je een dichtere wand die bescherming biedt tegen wind en zon. Een picknickkleed kan fijn zijn als bodem voor de hut en ook touw kan handig zijn bij het bouwen van een takkenhut.

Hut bouwen met pallets

Pallets zijn ideaal voor het bouwen van stevige en duurzame hutten. Ze zijn vaak gratis verkrijgbaar bij lokale winkels of bedrijven die ze anders zouden weggooien. Zet de pallets op een veilige manier neer en zet ze vast met schroeven of sterke touwen om een basis te vormen. Je kunt de pallets bedekken met grote dekens of zeilen om de hut wind- en waterdicht te maken.

Hut bouwen met zeilen/dekens

Zeilen en dekens zijn perfect voor het snel opzetten van een hut. Ze zijn licht, makkelijk te hanteren en bieden bescherming tegen de elementen. Span een zeil tussen bomen of over een waslijn en zet het vast met grondpinnen of zware stenen. Dekens en kussens kunnen worden gebruikt om de binnenkant van de hut gezellig en comfortabel te maken, perfect voor een middagdutje of een leesuurtje.

Veiligheid en toezicht

Belang van toezicht op jonge kinderen

Toezicht houden op jonge kinderen tijdens het spelen in of rond een hut is belangrijk om ongelukken te voorkomen. Zorg ervoor dat de constructie stevig is en controleer regelmatig op losse onderdelen of scherpe randen.

Veiligheidsoverwegingen bij elk type hut

Elk type hut heeft zijn eigen veiligheidsrisico’s. Zorg dat materialen zoals pallets en takken vrij zijn van splinters en uitstekende spijkers. Lange touwen of waslijnen kunnen een verstikkingsrisico vormen. En tentharingen kunnen gemeen uit de grond steken. Bedenk dus bij iedere hut en de kinderen die erin gaan spelen of je extra goed moet opletten of niet.

Hoe hut veilig te ontmantelen

Afhankelijk van het type hut kan het zijn dat het beter is om kinderen op een veilige afstand te laten staan als je de hut weer gaat opruimen.

Veelgestelde vragen

Hoelang blijft een hut van dekens staan?

Afhankelijk van de stevigheid kan een hut van dekens enkele uren tot dagen blijven staan. Het ligt er maar net aan hoe stevig die is en hoe erin gespeeld wordt. En hoelang je de ‘rommel’ in je huiskamer kunt verdragen. Je kunt er ook voor kiezen om de hut op een plek te bouwen waar hij wat langer kan blijven staan, bijvoorbeeld aan het begin van een vakantie. Regelmatige inspectie en onderhoud kunnen de levensduur verlengen.

Heb je speciale gereedschappen nodig om een hut te bouwen?

Voor de meeste hutten heb je geen speciale gereedschappen nodig. Zelfs basisgereedschap zoals een hamer, wat spijkers en misschien een schaar of mes zijn niet altijd nodig. Vaak zijn knijpers of lijmklemmen al voldoende. Voor complexere structuren zoals die met pallets kun je een schroevendraaier of boormachine nodig hebben. Wij hebben een huttenbouwset, dat is wel handig om een bepaalde structuur mee te bouwen en ook heel leerzaam voor kinderen.

Kan ik een hut het hele jaar door buiten laten staan?

Het is meestal niet aan te raden om een hut het hele jaar door buiten te laten staan, vooral als deze is gemaakt van tijdelijke materialen zoals dekens en takken. Door het weer kan de hut al snel instorten en dekens worden snel slecht als ze de hele tijd buiten zijn.

Zijn er leeftijdsgrenzen voor het bouwen van hutten?

Hutten bouwen is geschikt voor bijna alle leeftijden, maar bij jonge kinderen is het wel aan te bevelen om dit onder toezicht van een volwassene te doen en de hut aan te passen aan hun leeftijd. Maar zelfs voor volwassenen kan een hut bouwen nog een leuk idee zijn, bijvoorbeeld als date-idee.

Wat als mijn kind de hut niet leuk vindt?

Als je kind de hut niet leuk vindt, probeer dan samen te ontdekken wat er verbeterd kan worden. Misschien willen ze een andere locatie, meer ruimte of andere materialen gebruiken. Het toevoegen van lievelingsspeelgoed of knuffels kan ook helpen. Of bedenk er een leuk verhaal omheen met het favoriete personage van je kind. En bedenk dat het bouwproces zelf kan ook een leerzame ervaring is, ook al wordt er later niet meer in gespeeld.

Tot zover mijn ideeën over het bouwen van hutten; een activiteit voor kinderen zonder schermen die altijd kan, of het nou slecht weer is of juist mooi weer. Er is een hut te bedenken voor elke gelegenheid. Ga dus lekker samen aan de slag of laat oudere kinderen zelf bouwen. Have fun!

Bewaar op Pinterest: 

hut_bouwen_pinterest

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Let op: krijg je een foutmelding tijdens het inschrijven? Probeer het dan via dit formulier.