Zoals mijn tagline al aangeeft: ik ben een nerd. Ik hou van digitaal. Het is waarschijnlijk begonnen toen ik een jaar of zeven was en op computerles ging in ons buurthuis. Of misschien nog wel eerder, want op 4-jarige leeftijd speelde ik al Super Mario op de NES. Die liefde is altijd gebleven, tijdens mijn middelbare schooltijd door informatica te kiezen en uiteindelijke de keuze voor mijn vervolgopleiding Digitale Media & Communicatie.

Gedurende deze opleiding heb ik een module e-learning gevolgd. In 2007 onderzocht ik samen met mijn projectgroepje de online trends (dat waren de web 2.0 technieken) van dat moment en hoe deze ingezet konden worden in het onderwijs. Daar kwam uiteindelijk een prototype van een website voor kinderen uit het basisonderwijs uit voort. Het idee was een online community voor alle kinderen van alle basisscholen uit Nederland waarbij zij zelf voor de content zouden zorgen. Toen ik laatst een persbericht over Project Schoolkrant binnen kreeg, moest ik hier weer aan denken.

Want nu ik zelf een zoon op de basisschool heb en zie hoe er les gegeven wordt, vind ik, 8 jaar na ons onderzoek, het digitale deel in de klas erg tegenvallen. En dat terwijl er juist zoveel kansen liggen! Om kinderen beter voor te bereiden op de toekomst, maar ook om het interessanter te maken. Zou het niet veel leuker zijn om in plaats van een knip-en-plakwerkstuk voor aardrijkskunde of biologie een cool filmpje te maken over een onderwerp? Of om met de hele klas samen een wiki op te zetten over een bepaald onderwerp? Een blog bij te houden over wat er die week geleerd is in de klas?

Daarom vind ik Project Schoolkrant zo’n leuk idee. De bedenkers achter het project vinden het ook jammer dat de schoolkrant vaak een A4-tje met informatie van de docenten is. Het kan juist een onderdeel van het lesprogramma zijn. Voor leraren die nog twijfelen staat er zelfs een PDF met een 15-tal leerdoelen op de site (naast het overduidelijke doel zoals schrijven). Wat ik vooral leuk vind is dat de kinderen op een echt nuttige manier bezig gaan met het lesmateriaal. Dan beklijft het beter. Daarnaast leren ze gelijk digitale skills.
Online tool
Bron afbeelding: projectschoolkrant.nl
 

Op projectschoolkrant.nl vind je een online tool om een schoolkrant te maken. Daarnaast zijn er ook vijf online lessen ontwikkeld (nieuws vinden, interviewen, fotograferen, schrijven en ontwerpen) om van de schoolkrant echt een succes te maken. De kinderen kunnen zich opgeven voor een persconferentie en er is ook een wedstrijd met de ultieme prijs: een échte krant.

Lijkt dit jou nou ook echt wat voor de klas van jouw zoon of dochter? Informeer dan bij de school of ze meedoen aan dit project. Het is namelijk gratis. En leuk 🙂

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Let op: krijg je een foutmelding tijdens het inschrijven? Probeer het dan via dit formulier.