Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en dat vind ik altijd een mooi moment om nieuwe routines aan te leren (en sommige bestaande op te frissen). Wat bij mijn jongens erg goed werkt zijn pictogrammen en dagritmekaarten. We hebben dan veel minder discussies over bijvoorbeeld schermentijd, de ochtenden gaan makkelijker en zelfs het naar bed brengen is minder gedoe. Bij mijn zoektocht naar gratis pictogrammen om deze dagritmekaarten te maken, kwam ik het programma Picto-Selector tegen. Dit is een heel handig computerprogramma met heel veel gratis pictogrammen. Ook heel geschikt om je kind een routine voor een klusje aan te leren en daar gaat deze blogpost dus over.

kinderen klusjes laten doen

Zo leer je een klusje aan een kind

De meeste moeders zijn het er wel over eens dat hun kinderen klusjes moeten doen of in ieder geval voornemens om hun kinderen te leren dat ze een handje moeten helpen in het huishouden. In de praktijk blijkt dit soms lastiger dan vooraf gedacht, toen die schattige peuter nog graag de vloer veegde of de vaatwasser uitruimde. Een klusje goed leren uitvoeren is namelijk precies dat: leren. Jij bent de lerares van je kind en het kost meer tijd om een routine aan te leren dan dat je het zelf even snel (en beter) doet. Dit is vaak een valkuil. Maar je kind(eren) leren helpen in het huishouden is zeker wel te doen als je de volgende dingen doet.

Stel je verwachtingen bij (maar niet te veel)

Ben jij thuis degene die het meeste in huis doet? Komt dat misschien door jezelf? Omdat je vindt dat je man/vriend het nooit goed genoeg doet? Als je van een volwassene al vindt dat hij het niet goed genoeg doet, wordt het voor een kind natuurlijk heel lastig om aan jouw verwachtingen te voldoen. Aan de andere kant hoef je geen half werk te accepteren, want dan ben je alsnog bezig en het is juist de bedoeling dat je kinderen echt wat bijdragen aan jullie huishouden. Bedenk van tevoren wat je redelijkerwijs van je kind kunt verwachten, ook al is dat nu nog te lastig. Het hoeft niet zo goed te zijn als wanneer je het zelf zou doen, maar wel goed genoeg.

Kleine stapjes

Het uiteindelijke doel is dat je kind een klusje zelfstandig kan uitvoeren op jouw manier (met bovenstaande alinea in gedachten). Maar dat hoeft niet gelijk morgen of volgende week. Dit schooljaar wil ik de jongens bijvoorbeeld aanleren om zelf hun lunch te verzorgen. Maar afgelopen week ben ik begonnen met een simpele stap: ze moeten zelf hun tas bij de voordeur zetten, zodat ze hem niet vergeten. Dit gaan we langzaam uitbreiden naar: er zelf aan denken om je tas mee te nemen, zelf de spullen in de tas doen en uiteindelijk zelf broodjes smeren. Kleine stapjes dus. Iedere grote taak kun je opdelen in kleinere taakjes, die je één voor één aan kunt leren en kunt uitbreiden.

Voorbereiding

Je wilt dat je kind succesvol is bij het aanleren van iets nieuws. Dat werkt motiverend. Daarom moet je de ‘lessen’ goed voorbereiden. Breek de taak in kleinere stukjes en schrijf ze op. Maak een cheatsheet (hieronder lees je daar meer over). Wat hebben jullie nodig? Zoek het bij elkaar en zet het klaar. Ruim de ‘leeromgeving’ op; als je je kind bijvoorbeeld wilt leren om een wasbak schoon te maken, werkt het niet als deze vol staat met rommeltjes.

Leer het op jouw manier

Om je kind een klusje op jouw manier aan te leren, kun je de volgende stappen doorlopen:
1. Instructie: leg uit waarom iets op welke manier moet gebeuren en hoe.
2. Doe het voor: als je wilt dat kinderen het op jouw manier doen, moet je ze het ook op jouw manier leren. Geef een demonstratie en vertel wat je doet.
3. Toezicht en aanmoedigen: laat de taak nu onder toezicht uitvoeren, terwijl je aanmoedigt en tips geeft. Dit moet je blijven herhalen totdat er geen tips meer nodig zijn en je het gevoel hebt dat de taak zelfstandig uitgevoerd kan worden.
4. Evalueer: bespreek hoe het is gegaan. De eerste keren is dit iedere keer nodig en kun je eventueel aandachtspunten opschrijven waar je ze de volgende keer aan het begin aan kunt herinneren. Wordt de taak uiteindelijk zelfstandig uitgevoerd, vraag dan altijd even hoe het gegaan is.

 

Picto-Selector

Picto-Selector is een gratis programma voor visuele ondersteuning. Het is gemaakt door een vader die dagritmekaarten voor zijn zoon wilde maken, maar Word hiervoor te frustrerend vond. Als je het programma downloadt, zitten er 28000 gratis pictos bij. Je kunt het gratis downloaden op www.pictoselector.eu en het programma is in meerdere talen beschikbaar. Op de site kun je ook een donatie doen.

Maak een cheatsheet met Picto-Selector

Een cheatsheet met pictogrammen kan erg handig zijn bij het aanleren van een nieuw klusje. Het maakt alle stappen visueel inzichtelijk.

1. Open Picto-Selector.

2. Maak een nieuw Pictoblad aan via “Bestand” > “Nieuw Pictoblad”. De Pictobladen Wizard verschijnt nu. Klik op “Volgende”.

3. In het volgende scherm kun je het Pictoblad een naam geven. Hier kun je de naam van de aan te leren routine invullen, bijvoorbeeld “Tafel afruimen en vaat”. Het is handig om de titel ook af te laten drukken op papier, dus kies bij deze optie voor “Ja”. Eventueel kun je het lettertype van de titel wijzigen. Klik op “Volgende”.

4. In het scherm dat nu verschijnt, kun je de opmaak aanpassen. Ik kies altijd voor een liggende pagina-instelling (Oriëntatie > Landschap), omdat je dan meer pictogrammen naast elkaar kwijt kunt op een regel. Vier regels en zes kolommen zorgen dan voor een mooie opmaak. Klik op “Volgende”.

5. Nu kun je kiezen waar je de namen van de pictogrammen afgedrukt wilt hebben (of helemaal niet). Ik kies meestal voor “Binnen rand onder”, maar kies wat je zelf fijn vindt. Eventueel kun je hier het lettertype van de pictonamen aanpassen. Klik op “Volgende”.

6. Bij de laatste stap van de wizard kun je de randinstellingen wijzigen, maar ik sla deze stap meestal over. Klik op “Afronden”.

7. Tijd om de pictogrammen toe te voegen. Klik op “Toon Picto’s”, linksboven. Het scherm “Picto Lijst” verschijnt als pop-up. Bij het veld “Pictonaam” kun je zoeken naar pictogrammen. Heb je een picto naar je zin gevonden, dan kun je deze naar het pictoblad slepen.

Voor de routine “Tafel afruimen en vaat” heb ik deze pictogrammen toegevoegd:

8. Nu is je cheatsheet klaar. Je kunt het gelijk printen, opslaan als PDF of plaatje. Voor routines, klusje of dagritmes die je vaak gebruikt of waar nattigheid bij komt kijken, is het handig om ze te lamineren. Anders is het pictowerkblad waarschijnlijk na één keer al verkreukeld en verpest. Ben je het klusje nog aan het leren en gebruik nog een verkort stappenplan, dan kun je ook transparante insteekhoezen (showtassen) gebruiken. Je kunt ook de volledige routine printen, lamineren en dan de pictos uitknippen en met magneetjes op een bord plakken in verkorte volgorde en dan steeds uitbreiden.

Mama Challenge 2016

Neem ook een kijkje bij de andere mamabloggers die klusjes met hun kind(eren) hebben gedaan:

Glim.org: MC 2016 week 1: Samen aan de slag in het huishouden
Janske.nl: Klusjes voor kinderen – Spetterende Duplo wasserette – #Mamachallenge2016
Lotus Writings: Mama Challenge 7: Schoonmaken met peuters
Lodiblogt: huishouden: samen aan de slag #mamachalenge2016
Saskia’s Wereld: Klusjes voor je kind, mama challenge 2016
Mama’s met Thee: Vakantieklus met de kinderen
Mama’s Liefste: Mamachallenge #10 – Klusjes in het huishouden
Leven als Mama: MC16 | Een kind kan de was doen

Welke klusjes doen jouw kinderen?

 

Als je dit bericht gaat pinnen, wil je dan onderstaande afbeelding gebruiken? Verticale plaatjes doen het beter in het Pinterest-overzicht 😉 Alvast bedankt!
Wil jij je kind laten helpen met het huishouden? Laat het klusjes doen! Zelfs peuters en kleuters kunnen helpen met klusjes thuis door gebruik te maken van pictogrammen. Ik laat je zien hoe.

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Let op: krijg je een foutmelding tijdens het inschrijven? Probeer het dan via dit formulier.

Web Analytics