Bijna iedere zwoele zomeravond is het verderop bij ons in de straat raak: een gigantisch watergevecht tussen de kinderen uit de buurt. Iedereen komt daar werkelijk drijfnat vandaan. Deze watergevechten ontstaan niet in de laatste plaats door een gezellige buurman, die elke warme avond zijn plantjes in de voortuin van water voorziet en daarna een hele tijd de kinderen 😉 Het is een soort traditie geworden. Hij staat zelf ook in zijn zwembroek en de kinderen proberen hem nat te spuiten met waterpistolen, terwijl hij de tuinslang bedient.
Afkoelen met een watergevecht

Watergevechten horen bij de zomer. De eerste kledder water is koud en schrikken, maar op een gegeven moment kan het je niet meer schelen. Ik herinner me watergevechten als kind én volwassene.  Als kind in de buurt, maar ook later met mijn zussen en zwagers in de tuin van mijn ouders.
Voor een goed watergevecht heb je geeneens supersonische waterpistolen nodig. Een paar grote emmers kunnen het ook al geweldig goed doen. En het is natuurlijk helemaal geweldig als er ook een zwembadje in de tuin staat, waar iemand op een gegeven moment ingegooid kan worden. (Dit is ook een goede zet om een watergevecht te beginnen.) Wil je een goed watergevecht houden? Dan heb je meerdere opties. Ik zet ze in deze blog voor je op een rij.

Iedere zomer  heeft minstens één watergevecht nodig

Een watergevecht is typisch zo’n activiteit die je iedere zomer minstens een keer gedaan moet hebben. Het hoort gewoon bij opgroeien. Een watergevecht bestaat niet alleen maar elkaar elkaar nat schieten met een pistool. Er zijn zoveel meer opties. Daarnaast kun je ervoor kiezen om in teams tegen elkaar te strijden of juist ieder voor zich (als je met meerdere personen speelt).

Waarom watergevechten?

Watergevechten zijn gewoon hartstikke leuk. Het is lang niet altijd mogelijk om een watergevecht te houden, omdat het weer natuurlijk mee moet werken. De temperatuur moet een behoorlijk hoogte hebben om te voorkomen dat de deelnemers wegkleumen. Maar op hoogzomerse dagen is het een heerlijke manier om af te koelen. Het is een beetje zoals spelen met sneeuw in de winter, al komt het gelukkig zeker iedere zomer wel een paar keer voor dat de omstandigheden perfect zijn voor een watergevecht (in tegenstelling tot de sneeuw).
Watergevechten zorgen voor mooie herinneringen. Ik durf te wedden dat je zelf ook nog wel een episch gevecht kunt herinneren (en zo niet, dan is het hoog tijd om die herinnering alsnog te maken, mét je kind(eren)). Daarnaast is het een lekker actieve buitenspeel-activiteit en helpt het kleinere kinderen met watervrij worden. Genoeg redenen om regelmatig een gevecht te houden, toch?
Bewaar voor later op Pinterest:
watergevecht tips

De regels

Welke regels? Het is gewoon de bedoeling dat iedereen zo nat mogelijk wordt! Tegenwoordig is het wel even handig om te checken of er geen smart watches of andere wearables gedragen worden. Ook telefoons of andere elektrische apparaten worden het best even weggelegd, anders kan het een duur geintje worden.
Soms kan het handig zijn om af te spreken of en in welke teams er gespeeld wordt, maar meestal zal dit ook vanzelf gaan. Een andere optie is natuurlijk ieder voor zich! (Maar als je een volwassene in een zwembadje wil gooien, is het vaak wel handig om samen te werken.)
Je kunt natuurlijk van tevoren afspreken om een watergevecht te houden. Maar veel watergevecht en ontstaan spontaan en dat is juist ook heel leuk. Bijvoorbeeld door iemand in het water te gooien (met kleren aan) of door een beker water over iemand heen te gooien.

Materialen watergevecht

De materialen in onderstaande opsomming zijn allemaal te gebruiken in een watergevecht. Afzonderlijk, maar vaak werkt een combinatie juist het best. En het is natuurlijk ook afhankelijk van de situatie: hoe warm is het en hoe oud zijn de deelnemers? Mix en match en maak het ultieme watergevecht voor jouw gezelschap.

Emmers

Emmertjes uit de zandbak zijn een idee, maar hier gaat niet zoveel water in. Wel een goede optie voor kleinere kinderen, want deze gevulde kleine emmers zijn niet zo zwaar. Voor het echte werk gebruik je liever grote huishoudemmers. De emmers kun je vullen bij een kraan of in een zwembad. Vervolgens kan de emmer in z’n geheel over iemand heen gekieperd worden of gebruikt worden om spuiten en sponsen van munitie te voorzien.

Waterpistolen

Pistolen horen bij gevechten, dus dat een waterpistool bij een watergevecht hoort, is niet zo vreemd. Waterpistolen komen in allerlei soorten en maten. Hou er rekening mee dat er ook nog water in het pistool gaat en dat dit voor kleine kinderen al gauw vrij zwaar kan zijn. Kleine kinderen betekent dus kleine pistolen. Of deze gave Buzz Lightyear-set:
Zorg ervoor dat de pistolen buiten bijgevuld kunnen worden, tenzij je het geen probleem vindt als het binnen een waterballet wordt (en vaak heel glad). Bijvoorbeeld bij een buitenkraan, tuinslang of zwembad. Een babybadje is vaak ook groot genoeg om een waterpistool in bij te vullen.
Zelf ben ik fan van de NERF Supersoakers. Deze zijn van goede kwaliteit en gaan zeker wel een paar zomers mee, ook al is je kind er misschien niet zo voorzichtig mee. Daarnaast zijn ze makkelijk te bedienen en spuiten ze lekker ver.

Fortnite Supersoakers

Fortnite Supersoakers
En wist je dat ze ook Fortnite uitvoeringen hebben? Wij hebben twee van deze blauwe Fortnite Supersoakers en die bevallen goed. Er kan flink wat water in het reservoir en ze spuiten ver. De paarse blaster (HC-E) spuit niet zo ver en eigenlijk maar een lullig straaltje. De RL hebben we ook, maar dat is een waterspuit en die moet je dus de hele tijd bijvullen (en ver weg van de zandbak houden..). Hij spuit wel lekker ver.

Spuiten

Over spuiten gesproken; dat is dus een andere optie. Mijn ervaring is dat dit het best werkt als iedereen een spuit heeft. Degene die de spuit gebruikt, heeft in ieder geval toegang tot een waterbron nodig zoals een emmer of zwembad. Waterspuiten kun je ook in een zwembad, recreatieplas of de zee gebruiken.

Sponsen

Gewone huishoudelijke sponsen zijn leuk voor een waterspelletje, maar voor een watergevecht heb je eigenlijk speciale ballen nodig. Deze zuigen zich vol met water, maar komen toch niet al te hard aan als je hem tegen iemand aan gooit. Ze geven wel lekker wat water af. Ik vind dit vooral een makkelijke optie, als ik geen zin heb om waterballonnen te vullen bijvoorbeeld (ze zijn ook beter voor het milieu) en er geen zwembad staat. Eigenlijk heb je hiervoor alleen een emmer nodig. Ook leuk om over te gooien en geschikt voor als het niet zo heel warm is.
Ze zijn ook geschikt voor kinderen die de straal uit een waterpistool niet zo fijn vinden. Deze sponsen geven een natte plek, maar niet een hele grote splash. Wellicht mooi om mee te beginnen als je kindje nog niet zo dol is op water.

Waterballonnen

Op een of andere manier onweerstaanbaar voor kinderen; waterballonnen. Meestal doen we dit maar een keer per jaar, omdat ik altijd een hele tijd bezig ben met vullen en knoopjes maken en we zó door onze voorraad heen zijn. Alhoewel je daar tegenwoordig ook oplossingen voor hebt in de vorm van zelfsluitende waterballonnen en trosjes ballonnen die je in één keer kunt vullen.
Met waterballonnen kun je natuurlijk overgooien en een frisse verrassing krijgen als dat mis gaat. Maar ze zijn uiteraard ook te gebruiken als bommen tijdens een watergevecht.
Waterballonnen

Zwembad

Een zwembad is een handig element bij een watergevecht. Om pistolen, emmers, sponsen en spuiten te vullen, maar ook als ultieme natmaker als het lukt om iemand helemaal in het water te krijgen. Het zwembad wordt al gauw een strategisch punt in het gevecht, want op een gegeven moment is het nodig om bij te vullen. Als de tegenpartij nog wel munitie heeft en een goede plek dichtbij het zwembad kan dat vrij lastig worden..

Tuinslang

Voor echt hete dagen is de tuinslang geweldig. Het liefst een tuinslang met spuitpistool, want die kan gemakkelijk aan en uit gezet worden. Als je geen spuitpistool hebt, kun je met behulp van je duim de straal toch een stuk verder laten komen door hem voor de straal te houden.

Waterkanon

Wij hebben ook een tijdje dit waterkanon gehad, dat je aansluit op een tuinslang. Geweldig ding voor epische gevechten, maar onze tuin was er eigenlijk wat te klein voor. De jongens hebben wel een keer een hele leuk middag met de kleinkinderen van de buren gehad met dit ding. Zij hadden een tuinslang tot hun beschikking en door de schutting konden ze niet te dicht bij elkaar komen. Maar veel ruimte en een ongeveer even sterk tegenwapen is wel gewenst.

Na afloop

Net zoals een watergevecht meestal spontaan begint, is het vaak ook wel duidelijk wanneer het is afgelopen. Wie er gewonnen heeft is vaak minder duidelijk, maar iedereen is weer afgekoeld en heeft lol gehad, dus eigenlijk wint iedereen 😉 Als het niet supertropisch is, kan het gewenst zijn om handdoeken bij de hand te hebben. En verder helpt iedereen natuurlijk even mee om de resten van de waterballonnen op te ruimen, mochten die gebruikt zijn.
Een watergevecht is gewoon een hartstikke leuke activiteit voor kinderen en volwassenen. Een zomer is niet compleet zonder minstens één gevecht. Hoe meer water hoe epischer, dus pak lekker de tuinslang erbij. En doe gewoon zelf mee; zo koel je ook lekker even af op een warme dag en je hebt weer een mooie herinnering gemaakt met je kind(eren). Veel waterplezier!

Bewaar op Pinterest:
watergevecht Pinterest afbeelding

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Let op: krijg je een foutmelding tijdens het inschrijven? Probeer het dan via dit formulier.

free web stats