Afgelopen vrijdag zijn wij teruggekomen van een rondreis van twee weken door Engeland en Schotland. Dat was een geweldige ervaring (als je wilt kun je er wat reels over bekijken op mijn Instagram-account), maar we hebben ook veel moeten wachten. Lange autoritten, wachten op de boot en wachten op eten, want we gingen vaak één of twee keer per dag uit eten. Naast gewoon kletsen over wat we zagen of soms een scherm hebben we tijdens deze momenten ook restaurantspelletjes gespeeld (“geen ja en geen nee” was favoriet). En dat bracht me op het idee voor deze blogpost 😊. Dus ga je binnenkort uit eten, naar een pretpark met lange wachtrijen of ver rijden? Hou dan deze lijst met spellen in je achterhoofd. Ook leuk voor thuis tijdens het eten trouwens.
spelletjes voor aan tafel
Waarom zou je eigenlijk spelletjes met je kinderen bij maaltijden spelen? Nou, vooral om het gewoon gezellig is en vaak valt er heel wat bij te lachen. Sommige spelletjes kunnen de taalontwikkeling van je kind stimuleren (dit is vooral het geval bij jongere kinderen). Andere spelletjes zorgen ervoor dat je elkaar (nog) beter leert kennen. En weer andere spelletjes zijn vooral leuk, maar zorgen door het plezier dat jullie met elkaar hebben wel voor het versterken van de gezinsbanden.
spelletjes voor aan tafel met kinderen

Spelletjes voor kleine kinderen (3-5 jaar)

Jonge kinderen vinden het vaak lastig om aan tafel te blijven zitten. Een spelletje kan dan helpen om ze toch wat langer te laten blijven. Hier zijn wat ideeën:

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Een oude favoriet bij ons: “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en de kleur is… rood”. Een persoon roept deze zin en de rest mag raden wat het is. Als het te lang duurt, kun je gaan werken met hints zoals koud (als het ver weg is van het voorwerp) of warm (in de buurt).

Kleuren en tekenen

Koop een stapel effen placemats en leg een lading vetkrijtjes of potloden op tafel, net als in een restaurant eigenlijk. Kinderen kunnen dan gaan tekenen als ze zich beginnen te vervelen. Kun jij ze af en toe nog een hapje laten nemen. Je kunt het spelelement hier ook uitbreiden door ze bijvoorbeeld iets te laten tekenen en de anderen aan tafel moeten raden wat het is.

teken spelletjes voor aan tafel met kinderen

Dieren raden

Een leerzaam en leuk spelletje voor de kleintjes: doe een dier na en laat je kind(eren) raden welk dier het is.

Leerzame spelletjes

Eigenlijk kun je van ieder moment een leerzaam moment maken en dat geldt natuurlijk ook voor etenstijd. Telt bijvoorbeeld samen het eten op het bord. Of benoem kleuren en wat voor eten het is. Ook leuk: vormen herkennen op de tafel zoals borden als cirkels, de vierkantjes op het tafelkleed, etc.

Spelletjes voor oudere kinderen (6-10 jaar)

Zijn de kinderen wat ouder, dan blijft het leuk om spelletjes te doen. Nu niet meer om ze aan tafel te laten blijven zitten, maar wellicht in de strijd tegen de schermen. Hier zijn weer wat leuke ideeën:

Geen ja en geen nee

Zoals ik al noemde in de inleiding, een favoriet bij ons thuis. Het spel is supersimpel: de spelers mogen geen ja en geen nee zeggen. Degene die dit wel doet, is af. Degene die het het langst niet zegt, is de winnaar. Je kunt nog wat aanvullende regels noemen, zoals je mag ook niet ja knikken of nee schudden of een andere taal gebruiken, maar dan heb je echt alles gedekt.

Kind steekt duim op in restaurant aan tafel bij het eten

Samen een verhaal verzinnen

Dit spel spelen we regelmatig in de auto, maar het is ook prima geschikt voor aan tafel. Je verzint met elkaar een verhaal, dus iemand zegt één zin en de volgende aan tafel de volgende zin. Volg hierbij zoveel mogelijk de principes van improviseren, dus “ja en” in plaat van “nee, maar” om het gezellig te houden. Je neemt aan en accepteert hiermee wat degene voor je zei.

Zin doorgeven

Dit is vooral leuk in grotere groepen, bijvoorbeeld bij een familiediner met kinderen. Iemand bedenkt een zin en fluistert deze zin in het oor van diens buurman. De zin mag maar één keer gezegd worden en daarmee moet de ontvanger het doen en de zin doorgeven aan de volgende. De laatste persoon mag de zin hardop zeggen. Vaak is het heel wat anders geworden, wat voor grote hilariteit kan zorgen.

Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Een klassieker, dus waarschijnlijk ken je dit spel al, maar het blijft een leuk spelletje en een goede geheugenoefening. Iemand begint het spel met de zin “Ik ga op vakantie en ik neem mee…” en noemt dan een voorwerp. De volgende persoon herhaalt deze zin en dit voorwerp en voegt er iets aan toe. De persoon die daarna aan de beurt is, herhaalt de zin, twee voorwerpen en voegt zelf weer wat toe, etc. Degene die als eerste wat vergeet of een foutje maakt is af en mag niet meer meedoen. Zo ga je door tot er nog maar één speler over is en dat is de winnaar.

wachten in een restaurant op het eten, gedekte tafel

Spelletjes voor jongeren en volwassenen

20 vragen

Eén iemand bedenkt iets (bijvoorbeeld een voorwerp of persoon) en de anderen moeten proberen om er binnen 20 vragen achter te komen wat dat iets is. Er mogen alleen vragen gesteld worden die met ja of nee beantwoord kunnen worden.

buiten de deur ontbijt met kinderen

Ewans spel

Ik weet niet hoe dit spel heet, want ik heb het van Ewan geleerd. Je neemt een getal van 0 – 10 in je hoofd en de anderen mogen drie categorieën noemen. Bij iedere categorie moet je iets noemen dat overeenkomt met het getal dat je in je hoofd hebt (wat die waarde heeft eigenlijk). Na de drie categorieën moet de rest raden welk getal je in je hoofd had. Stel je hebt een 9 in je hoofd en een van de categorieën is eten. Dan zeg je “pizza”, omdat je pizza heel lekker vindt (maar niet het allerlekkerste, dat zou een 10 zijn). Bij dit spel moet je rekening houden met wat de ander over jou weet en je leert elkaar vaak een beetje beter kennen.

7 overslaan

Dit spel zou je met allerlei tafels kunnen spelen, maar wij doen het eigenlijk altijd met zeven. Alle spelers zeggen om de beurt een getal. Zodra het een getal met een zeven erin is óf het getal voorkomt in de tafel van zeven moet je piep zeggen en gaat de volgende speler verder met het volgende getal. Dat wordt dus goed opletten als je bij de zeventig komt 😉. Dit is trouwens ook een leuk drankspelletje, maar dan natuurlijk niet met je kinderen (als ze nog niet volwassen zijn).

Zo zijn wij het wachten tijdens de vakantie gezellig doorgekomen. Ik had trouwens ook nog mijn eigen spelletjes voor in de auto bundel meegenomen, waar trouwens ook nog wat geschikte spelletjes voor aan tafel in zitten. Bijvoorbeeld de noem 10…-kaartjes, woordslangkaartjes en opdrachtenkaartjes. Bekijk de bundel hier: spelletjes voor in de auto.

Spelen jullie wel eens spelletjes aan tafel? Wat is het favoriete spel?

Bewaar voor later op Pinterest:

Leuke speleltjes voor aan tafel met kinderen - Pinterest afbeelding

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: