Organiseren kan het leven van kinderen zoveel makkelijker maken. Het is een fijne skill om te beheersen in je leven. In het begin kan het wat moeite kosten, maar maar op de lange termijn is het de moeite dus meer dan waard en zullen ze je dankbaar zijn dat je ze deze vaardigheid geleerd hebt. In dit artikel geef ik je een vijf tips om je kinderen te helpen bij het ontwikkelen van hun organisatievaardigheden.

kind helpen met organiseren fb

Leer omgaan met agenda’s en tijd

Moedig je kind(eren) aan om belangrijke taken op een kalender of in een agenda te schrijven. En help ze vervolgens in te schatten hoeveel tijd elke taak in beslag zal nemen. Vraag na het voltooien van een taak of de geschatte tijd juist was of niet. Daar leren ze van en een volgende keer zullen ze de inschatting beter kunnen maken. Het kan ook helpen om kinderen aan te leren de deadline direct op de schoolopdracht zelf te schrijven.

kind helpen met organiseren agenda

Maak checklists en to-do lijsten

Als kinderen alle stappen van een bepaalde taak kennen, kunnen ze die toevoegen aan een to-do lijstje. Zet ook huiswerk en klusjes op de lijst, als ze hier al aan toe zijn. Moedig kinderen aan om de lijst te bewaren op een plek waar ze hem vaak kunnen zien en waar ze hun prestaties kunnen afvinken. Je kunt het natuurlijk ook veel leuker maken door bijvoorbeeld een mooi notitieboek van bijvoorbeeld Bekking & Blitz te kopen. Zo kunnen ze, als ze deze op een goede plek neerleggen, steeds goed hun lijstje in de gaten houden.

notitieboekjes kinderen leren organiseren

Verdeel taken in stukjes

Help kinderen om schoolprojecten of huishoudelijke taken op te splitsen in kleinere, beter beheersbare stappen. Zo zien ze dat elk project een begin, midden en einde heeft, waardoor het minder overweldigend aanvoelt. Als je kind bijvoorbeeld ’s avonds de tafel moet afruimen, dan kun je bijvoorbeeld uitleggen dat eerst alle etensresten in de vuilnisbak gegooid moeten worden. Vervolgens kan de vaat in de vaatwasser. En daarna kan het aanrecht worden afgeveegd. Zie ook dit bericht: zo leer je een kind een klusje doen.

kind klusje leren

Maak het leuk

Om taken, orde en routine aan te leren, hoef je niet alleen maar ‘saaie’ dingen te doen. Oefenen met leuke dingen werkt beter. Leer ze bijvoorbeeld zelf leuke afpsraken te onthouden. Wat dacht je van de verjaardagen op te schrijven van hun beste vrienden en familieleden op een verjaardagskalender? Zo leren ze plannen, terwijl ze uitkijken naar iets leuks. De spullen die je gebruikt bij het leren organiseren, kunnen het allemaal een stuk leuker en gemakkelijker maken.

verjaardagskalender kind helpen organiseren leuk maken

Creëer een georganiseerde werkruimte

Richt thuis ruimtes in waar jouw kind ongestoord kan werken. Vaak is het handig als dit bij jou in de buurt is, dan kunnen ze je meteen raadplegen als ze je hulp nodig hebben. En is ook wel zo gezellig en leuk, toch? Meestal is een tafeltje of bureau met wat kantoorartikelen al genoeg om een inspirerende werkplek te maken.

georganiseerde werkruimte kind

Hopelijk helpen deze tips jou en jouw kind(eren) bij het aanleren van organisatievaardigheden. Het hoeft niet gelijk perfect te gaan, vooruitgang en ervaring zullen uiteindelijk zorgen voor meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid en uiteindelijk het zelfvertrouwen van je kind vergroten. Veel succes!

Bewaar op Pinterest voor later:

kinderen helpen met organiseren pinterest afbeelding

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: